Alla frågor och svar
På Seniorportalen älskar vi retro, och samlar på bilder och filmklipp om svunna tider. Besök våra tidskapslar och gör en nostalgisk resa genom kultur, nöjen och familjeliv. Testa dina kunskaper i ett quiz eller luta dig tillbaka med en kort film som berättar hur det var förr, till vardag som fest.
Titta på 1950-talets frisyrer, och vilka filmstjärnor som inspirerade modet då. Vad hade du själv för frisyr och kläder på den tiden? Vilka händelser präglade människorna? Hur var hemmen inredda?
Vad är Seniorportalen?
Seniorportalen är en strömmande medieplattform för seniorer på äldreboenden och aktivitetssamordnare inom vård- och omsorgsförvaltning. Här samlar vi filmer i olika teman i syfte att inspirera, väcka minnen och skapa samtal. Våra Tidskapslar ger en nostalgisk resa genom kultur, nöje och familjeliv. Med våra quiz triggas minnet och kunskaper prövas, medan olika bildspel kan förflytta sinnet genom tid och rum. Här finns också möjlighet att lyssna på musik och skapa egna melodier samt lära nya språk via en språktjänst.
Seniorportalen är en del av Mediapoolen som är ett kommunalägt bolag och tjänsten är kostnadsfri för våra medlemskommuner .
Anslutna kommuner
FYRBODAL
Åmål , Vänersborg, Uddevalla, Trollhättan, Tanum, Sotenäs, Munkedal, Mellerud, Lysekil, Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Orust, StrömstadSJUHÄRAD
Borås, Mark, Ulricehamn, Svenljunga, Tranemo, Vårgårda, Herrljunga, BollebygdSKARABORG
Gullspång, Töreboda, Karlsborg, Skövde, Tibro, Tidaholm, Falköping, Vara, Götene, Lidköping, EssungaHur gör jag för att skapa ett konto på Seniorportalen?
Har du en arbetsplats/ kommunmail, använd rubriken " Skapa konto" i menyfältet i Seniorportalen.
- Fyll i formuläret genom att skriva i ditt namn, efternamn, din kommun, arbetsplats och din e-post !
- Välj lösenordet- minst 7 tecken varav en stor och en liten bokstav samt en siffra
- Godkänn användarvillkoren!
- Klicka på " Skapa konto"!
- Du kommer att få en aktiveringslänk i din e-post!
- Klicka på länken! Ditt konto är aktivt och kan användas!
I den här filmen förklarar Johan hur du gör:
Jag har glömt mitt lösenord
På sidan där du loggar in kan du klicka på "Glömt lösenord". Ett nytt lösenord skickas till den e-postadress du har registrerad i Seniorportalen.
Om jag inte har en giltig e-postadress kan jag ändå skapa ett konto i Seniorportalen?
Ja, om du saknar en giltig e-postadress behöver du en registreringskod. Koden får du av oss genom att kontakta kundservice på tel 0500-445400 eller skicka ett mail till info@mediapoolen.se
Vad händer med mitt konto om jag inte använder det?
Om du inte använt ditt konto sedan ett år tillbaka så raderas det ur Seniorportalens kundregister enligt våra GDPR-bestämmelser.
Vad är ett boendekonto?
Boendekonton skapas av Mediapoolen för samtliga äldreboende och vi delar inloggningsuppgifter till personalen.
Är du aktivitetssamordnare i kommunen och behöver ett boendekonto, hör av dig till oss! https://senior.mediapoolen.se/kontakt
Logga in med boendekonto!
- För att logga in på boendekonton klickar man på logga in i menyn i Seniorportalen.
- Klicka på Logga in med gruppkonto och logga in med tilldelade användarnamn och lösenordet som du har fått från Mediapoolen.
Svar på de vanligaste frågorna!
Jag har bytt arbetsplats, kan jag behålla mitt konto?
Tillhör din nya arbetsplats fortfarande en verksamhet som har avtal med oss kan du behålla ditt gamla konto, du kan ändra dina kontouppgifter under ”mina sidor”.
Jag har bytt e-postadress, hur gör jag?
Gå in under ”mina sidor”och välj ”byt e-postadress” och följ sedan instruktionerna.
Jag har glömt mitt lösenord, vad gör jag nu?
Klicka på knappen ”glömt lösenord” på inloggningssidan så får du ett mail till din e-post med instruktioner om hur du går vidare.
Jag har glömt mitt lösenord men får inget mail.
Kolla i din skräppost så att mailet inte har hamnat där. Har du inte fått något mail kan det ha fastnat någonstans på vägen. Kontakta kundtjänst info@mediapoolen.se.
Hur byter jag mitt lösenord?
Gå in under ”mina sidor” och klicka på ”byt lösenord”, skriv in ditt nya lösenord två gånger och därefter ditt nuvarande lösenord och klicka sedan på ”spara”.
Se film digital!
Här har vi samlat mängder av filmer, både äldre och nyare. Fakta, dokumentär och spelfilmer i syftet att inspirera, väcka minnen till liv och skapa samtal men också för en filmmyskväll och utbildning.
Tidskapslar
På Seniorportalen älskar vi retro, och samlar på bilder och filmklipp om svunna tider. Våra tidskapslar är en nostalgisk resa genom kultur, nöjen och familjeliv. Testa dina kunskaper i ett quiz eller luta dig tillbaka med en kort film som berättar hur det var förr, till vardag som fest.
Vilka resurser har ni för personer med kognitiv nedsättning?
Att väcka nostalgi och hjälpa någon med demens att minnas, leder till samtal och berättande.
Under temat Demens har vi samlat på just filmer och musik. som du som personal kan använda tillsammans med med någon med kognitiv nedsättning.
Se filmer, lyssna på musik och använd handledningen med färdiga frågor och väck nostalgin.
För vad ska jag använda bildspel?
Tema bildspel innehåller bilder som är särskilt anpassat för äldrevård och omsorg. Bilderna i bildspelen visas i långa sekvenser så att man hinner sjunka in i motivet och även samtala om det man ser. Ljudet som hörs i bildspelen kommer mestadels från natur, redskap/verktyg/fordon och djur som man ser. Se på bilderna, lyssna på musiken och dra igång samtalet!
Korsord och ordflätor!
Det finns många olika aktiviteter att förgylla vardagen med och ett av dem är att lösa korsord och ordflätor.
Via vårt varierade utbud av temakryss erbjuder vi intressanta kryss för flera specialintressen. Och det finns utrymme för fler så saknar ni något ämne, hör av er till Mediapoolen.
Vad är Paint Music?
Med Paint Music kan du enkelt skapa musik i en mängd olika genrer även om du helt saknar musikaliska förkunskaper! Din musik kan laddas ner och får användas fritt utan krav på erkännande. För att testa Paint Music, klicka på bilden Paint Music på startsidan och logga in på Seniorportalen!
Vem är målgruppen för Reportage?
I det vardagliga arbetet kan det vara intressant att läsa om hur andra jobbar. Arbetar du inom äldreomsorgen kanske du vill berätta för en senior eller en jobbarkompis om lite roliga tips. Här vi har samlat inspirerande reportage om aktiva äldreboenden samt guider och tips om nya appar eller tekniska prylar.
Har du själv något att berätta om eller förslå en kollega som kan inspirera andra med sitt arbete, hör av dig till oss!
Vad är en E -bok ?
I Seniorportalen finns ett urval e-böcker och ljudböcker. För att läsa eller lyssna på e-böckerna krävs internetuppkoppling. Böckerna strömmas och kan inte laddas ner eller läsas offline. Inställningarna för bokens visningsläge kan ändras via ”kugghjulssymbolen” i e-boksläsarens högra hörn. Där kan teckenstorlek, bakgrundsfärg, spaltbredd och sidlayout ändras.
Vad är Vocalex?
Vocalex är ett digitalt glosträningsprogram där du kan träna på och öva upp ditt ordförråd på en mängd olika språk. Programmet innehåller mängder av glosor uppdelade i olika kategorier, t.ex. djur, geografi och livsmedel. Det går att lyssna på hur orden ska uttalas och man kan skapa egna övningar med ordlistor så att man t.ex. att man får lyssna på ord och peka på rätt objekt eller att träna rättstavning.
Hur skapar man en egen ordlista?
Vid varje ord finns en liten pil. Om du klickar på den kan du välja att spara ordet i en ordlista. Men först behöver du skapa ordlista. Det gör man genom att klicka på meny-knappen längst till höger och välja "Mina ordlistor", ge den ett namn och klicka på knappen "Lägga till". Du väljer sedan vilken ordlista du vill spara ett speciellt ord i. När du sedan klickar på "Mina ordlistor" i menyn kan du starta olika typer av övningar med listan.
Hur använder man programmet?
Välj språk och referensspråk. Du kan sedan välj bland olika kategorier på ord och skapa en egen ordlista som du kan träna på.
Information om textning av filmer
De flesta filmer vi har köpt efter 2014 är inköpta med textfiler. Längst ned till höger i filmrutan hittar du en symbol som ser ut som en liten pratbubbla och när du klickar på den kan du välja den textningsvariant du föredrar. Många av våra äldre filmer saknar dock textning och generellt sett är det svårt för oss att ordna fram detta.